Astrolojik Açıdan Kozmik Canavar Karadelikler
Evrende maddenin, enerjinin ve hatta ışığın bile kaçamayacağı kozmik nesneler vardır. Karadelikler bu konudaki en ünlü kozmik nesnelerdir. Karadelikler, kozmik bir cismin kütleçekimi nedeniyle kendi içine çökmeye başlayarak aşırı yoğunlaşması ve küçülmesiyle oluşur. Aşırı derecede eğrilmiş bir uzay-zaman alanıdır. Bir karadelikte kütleçekim öylesine kuvvetlidir ki, hiç bir şey ondan kaçamaz. Işık bile kaçamadığı için görülemez (karadelik ışımaları, karadelik jeti hariç), bu nedenle bu nesneler karadelik adını alırlar.
Karadeliklerin bilim gündemine düşmesi 1783’e, John Michell’ın yayınladığı bir makaleye (Philosophical Transactions of the Royal Society of London) dayanır. Fizikçi John Michell karadelikler üzerine çalışma yapmadan önce bilim dünyasında deprem ve deprem oluşumları hakkında yaptığı mantıklı tahminler ve açıklamalarla tanınıyordu.
Karadelikler: Kova/Akrep Antiscia
Karadelikler bana hep kadim antiscia öğretisini, ama özellikle Kova-Akrep yansımasını anlatır. Yıllarca ara ara aklıma geldiklerinde böyle oldu. 2016 yılında ise vakit bulup bunu astrolojik haritalar üzerinden nihayet doğrulama şansı elde ettim.
Kova burcu Satürn yönetiminde olduğu için binlerce yıldır siyah rengi sembolize ediyor. Aynı zamanda küçülme ve bu yolla yoğunlaşma da Satürn ile ilgili. Enerji ve ışığı düşünün. Enerji ve ışığın kaynağı elbette yıldızlar. Kadim zamanlardan beri bunu Güneş ve Aslan burcu sembolize ediyor. Kova ise Aslan burcunun karşısında. Kova burcunun antiscia’sı ise Akrep: Aslan burcunun 4. evi. Yani Aslan’ın sonu.
Kova burcu Mısır mitolojisinde yıldızları süpüren Sēth’tir (Çok sonradan Yunan mitolojisindeki Typhon olmuştur. Bkz. Mitoloji). Karadelik fikrini ilk ortaya atan John Michell’in haritasına bakıldığında bilimsel keşifler ve çalışmalarla ilgili Satürn’ü Kova burcunda görüyoruz. Farkındalığı anlatan Güneş ve sorgulamayı anlatan Merkür de orada. Ve hepsi elbette Akrep burcuna yansıyorlar. Kova burcuna yerleşmiş gök cisimlerinin tam karşısında da Aslan burcuna düşen Ay’ın olması oldukça dikkat çekici.
Karadelikler çoğunlukla galaksilerin merkezinde yer alırlar. Bu nedenle tahmin edilebileceği üzere bir galaksinin merkezinde veya değil, etrafımızda oldukça fazla sayıda karadelik yer almakta.
Keşfedilen İlk Karadelik: Cygnus X-1
6.1 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen, gezegenimizden 6.000 ışık yılı uzaklıkta olan ve saniyede 800 kez dönen Cygnus X-1, keşfedilen ilk karadeliktir. 1964’te ilk defa varlığından haberdar olduğumuz bu yapının bir karadelik olduğu 1972’de anlaşıldı. İlkler her zaman astrolojide elbette en önemlisidir.
Bu karadelik tropikal zodyakta 13 derece Kova burcundadır. Hemen farkedileceği üzere John Michell’ın Satürn’ü ve Güneş’i bu karadelik ile kavuşmaktadır.
İlginç bir şekilde Pierre-Simon Laplace’in Akrep Satürn’ünün de bu noktaya (9 derece Kova) antiscia olduğunu görüyoruz. Laplace’in özelliği, tarihte karadelikler hakkında 2. çalışmayı yapmış olmasıydı.
PGC 043234
Gözlemlenen ilk karadelik saldırısı ise PGC 043234 isimli galaksinin merkezindeki karadelikten geldi. Yakınından geçen, kütlesi Güneş’in birkaç milyon katı olan bir yıldızı yavaşça parçalarına ayırdı.
PGC 043234’ün saldırısı Kasım 2014’te anlaşıldı (https://svs.gsfc.nasa.gov/12005) Bu tarihte Satürn’ün de dahil olduğu bir Akrep stelyumu vardı. Bu karadelik de yaptığım hesaplamalara göre tropikal zodyakta 4 derece Terazi burcunda (antiscia: Balık: Uzay) bulunmaktadır. Dünyanın bu olayı öğrenmesi ise (NASA yayını) bu derecelerde Venüs ile Mars’ın kavuşumuyla gerçekleşti (Venüs – Mars kavuşumları önceki sayılardan hatırlarsanız yok etme ile de ilgili, zira ikisi de savaş gezegeni).
ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden astrofizikçi Bülent Kızıltan önderliğindeki ekip, uzak bir yıldız kümesinin içinde, nadir gözlemlenebilen orta büyüklükte karadelik tespit etti. Haber yayınlandığında (https://www.cfa.harvard.edu/news/2017-06) Güneş 19 derece Kova burcundaydı. Kızıltan ve ekibinin keşfettiği bu karadeliğin koordinatlarını tropikal zodyağa çevirirken -gerçekte bir çok yer karadelik dolu olmasına rağmen-, bir ilk olduğu için karadeliğin Kova veya Akrep’te olmasını bekliyordum. Gerçekten de 12 derece Kova burcunda çıktı (Tucane 47 yıldız kümesi). Elimde ne yazık ki Kızıltan’ın doğum bilgisi bulunmuyor.
Devrim Dölen
Bu yazı ilk kez Mart 2018 tarihinde Zodyak Astroloji Dergisi’nin 7. sayısında yayınlanmıştır.
Astroloji Akademisi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.