Antiscia / Burçların Yansımaları
Tekniğin başında anti kelimesi olduğu için hemen ince bir detaya yer vermeliyim çünkü kadim dillerin geçirdiği evrim, günümüzde pek bilinmiyor ve eski kaynaklar okunurken hata yapılabiliyor. Günümüzde “anti” kelimesini bir şeyin karşıtı olarak kullanıyoruz. Ne var ki eski zamanlarda bu kavram özellikle astrologlar arasında benzer anlamına geliyordu. Örneğin “Antares” sabit yıldızının ismi Anti-Ares’ten gelmektedir ama burada kastedilen şey “Ares’e benzer”dir. Ares karşıtı değildir. Antiscia da böyledir. Scia ise çeşitli kaynaklarda “ayna, yansıma” olarak geçer. Ama daha eski kaynaklarda scius’dan türediği ve bu kelimenin de “haberdar eden, uyandıran, araç” anlamına geldiği söylenir.
Antiscia Thema Mundi’nin (Gezegenlerin yönettiği burçların 15. derecesinde yer aldığı en temel horoskop) içinde de vardır ve Vettius Valens yorumsuz bir şekilde hesaplanışını aktarmış, Maternus ise Dorotheus’tan antiscia üzerine alıntılar yapmıştır. Ayrıca antiscia tekniğinin “ne kadar doğru öngörü” yaptırdığından bahsetmiştir (Mathesis). Haliyle buradan itibaren ne kadar eski ve güvenilir bir teknik olduğunu anlayabiliyoruz. Yıllardır öğrencilerime derslerde “Antiscia olmadan yapılan yorum yanlıştır, en iyi ihtimalle ise eksiktir” diyorum. Antiscia bu kadar önemlidir. Bir burca düşmüş olan gök cismi, antiscia tekniği kullanılmadan yorumlanmaz. Antiscia hem bireysel, kişilik yorumu olarak hem de mundane astrolojide kullanır.
Antiscia ifadesiyle ne anlaşılması gerektiğini doğrudan Tetrabiblos’tan öğrenelim (bu paragraftaki alıntı 2011’de öğrencilerimize dağıttığımız özel eğitim kitabımızdan): “Deriz ki, herhangi bir tropik burca [Yengeç veya Oğlak] eşit mesafede bulunan dereceler eşit güce sahiptirler. Çünkü Güneş bu her iki noktadan birisinde hareket ettiğinde, gündüzlerin ve gecelerin ve onların saatlerinin uzunluğu birbirine eşittir. Aynı zamanda onlara, –hem yukarıda bahsedilen sebepten dolayı ve hem de onların her biri daima ufkun aynı noktasından doğdukları ve battıkları için– ‚ birbirlerini görüyorlar’ da denir.”
Oğlak-Yengeç aksını bir ayna gibi düşünürsek, örneğin İkizler ve Yengeç burçları bu anlamda ‘birbirlerini görürler’ ve aynı zamanda Oğlak – Yengeç aksında ‘yansırlar.’
Böylece şu burçlar birbirleriyle yansırlar:
İkizler – Yengeç,
Aslan – Boğa,
Başak – Koç,
Terazi – Balık,
Akrep – Kova,
Yay – Oğlak.
Not: Burçların yansımalarının geniş bir özeti Zodyak Astroloji Dergisi‘nin 4. ve 5. sayısında işlenmiştir.
Astroloji Akademisi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Geri bildirim: Babil Kozmolojisinde Niburu; Antiscia – Astroloji Akademisi