Orionid Meteor Yağmuru 21 – 24 Ekim’de

 

 

 

 

Orionids: Halley Kuyrukluyıldızının Kalıntıları

Her yıl en iyi 21-24 Ekim aralığında gözlemlenen Orionid meteor yağmuru aslında Halley kuyruklu yıldızının (üstteki fotoğraf) enkazıdır. Halley kuyruklu yıldızı Güneş sisteminden geçtiğinde, ısı, kaya parçacıklarının buzlu kuyrukluyıldızdan ayrılmasına izin verdi ve bu parçacıklar gezegenimizin atmosferine her girdiğinde onları meteor yağmuru olarak gözlemliyoruz. Çünkü yılın bu zamanında, Güneş etrafındaki yörüngemiz bu enkazla kesişiyor.

 

 

 

Tropikal Zodyaktaki yeri Yengeç burcu

Yaptığım hesaplamaya göre Orionid yağmuru Yengeç burcunun ilk 6 derecesini kapsıyor. Keşfi gerçekleştiren çok yönlü bilim insanı E. C. Herrick'in1 uzayı sembolize eden Balık burcundaki aydınlatma prensibini sembolize eden Güneş'i bu bölge ile üçgen açılıdır. (Keşfi yaptığı sırada ise doğum Merkür'ünün üzerinde transit Neptün bulunuyordu.)

 

Güneş ise her yıl bu yağmur sırasında Terazi burcunun son ve Akrep burcunun ilk derecelerinde seyahat ediyor.

 

 

 

 

Kuyrukluyıldız geçişinde kuyrukluyıldız enkazı keşfi

Orionid meteor yağmuruna ilişkin ilk rapor ilginç bir şekilde 1839'a kadar ortaya çıkmadı. O sırada Yengeç burcunun ilk derecelerinde bir başka kuyrukluyıldız olan Chiron bulunuyordu. Bkz.: Chiron (Bu Chiron o sırada Herrick'in Güneş'i ile de üçgen açıdaydı.)

 

 

 

 

Gözlemlemek için ise gökyüzünde İkizler takımyıldızı ile Orion takımyıldızı aralığına bakmanız gerekiyor.

 

 

Saatte 15-20 meteor

Meteor yağmurlarını gözlemek için özel bir gözlem aleti gerekmiyor ancak hava koşullarının uygun olduğu, ışıksız bölgelerde daha net gözlemlenebiliyor. Hatta dürbün veya teleskop gibi gözlem aletlerini kullanmak gözlemi zorlaştırabilir. Çünkü bu aletler bilindiği gibi daha sabit cisimleri gözlemlemek için. Orionid meteor yağmuru sırasında NASA meteor uzmanı Bill Cooke'a göre2 saatte 15-20 adet meteor gözlemlenebilir. Her yıl bu ortalama sayı da değişebiliyor.

İLGİLİ YAZI:  Koç - Terazi Aksı: Adalet

 

 

 

Referanslar

1https://astro.uni-bonn.de/~pbrosche/persons/pers_h.html

2https://www.space.com/34373-orionid-meteor-shower-guide.html

 

 


Astroloji Akademisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Devrim Dölen

3 Mart 1977 İstanbul doğumludur. Amerika’da ve Türkiye’de faliyet gösteren çeşitli astroloji ve istatistik gruplarıyla birlikte, profesyonelliğe adım atmadan 24 yılını astroloji araştırmalarına verdi. 1999 yılından itibaren bunların bazılarını hakemli dergilerde (Bilim Tarihi), bazılarını da internet aracılığıyla paylaştı. İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde Türkiye’de ilk defa YÖK onaylı astroloji eğitmenliği yapmıştır. 2001 yılında ücretsiz astroloji kursu veren Türkiye’deki ilk Türkçe topluluklardan Astroloji ve Astro-Gunluk gruplarının da moderatörlerindendi. 2011 yılında ise Zodyak Astroloji Yayınevini ve bugün bir çok astrolog yetiştirmiş olan Astroloji Akademisi’ni, 2015 yılında ise astrolojimarket.com sitesini kurmuştur ve aynı yıl Astroloji Derneği'nin kurulmasına öncülük etmiştir. 2016 yılında ise Zodyak Astroloji Dergisi'ni çıkartmaya başlamıştır. Integritas tekniğinin yaratıcısıdır. Karate'de siyah kemer sahibidir. Astrolojik tablolar, tasarımlar ve diorama yapmayı, doğayı, ekoköyleri, dalmayı, aramayı, yanılmayı ve tekrar aramayı yaşam tarzı haline getirmiştir… Şimdiye kadar çıkmış olan yayınları: Astroloji Eğitimi 2 Astroloji Eğitimi 1 Arap Noktaları & Astrolojide Gösterge Denklemleri 2022 Gökyüzü Takvimi 2021 Gökyüzü Takvimi 2020 Gökyüzü Takvimi 2019 Gökyüzü Takvimi 2018 Gökyüzü Takvimi Zodyak Astroloji Dergisi Uranian Astroloji & Kozmobiyoloji Asteroid Sözlüğü (Program) Bitkiler: Astroloji & Mitoloji Temel Seviye 1: Gezegenler & Elementler Temel Seviye 2: Burçlar Temel Seviye 3: Evler Temel Seviye 4: Açılar 2015 Gökyüzü Takvimi

Bir Yorum Yapın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
3 Yılı Kapsayan Gökyüzü Takvimi Çıktı!İncelemek ve Satın Almak İçin Tıklayın