Eta Aquarid Meteor Yağmuru 19 Nisan – 28 Mayıs Aralığında
Her yıl 19 Nisan – 28 Mayıs gibi geniş bir tarih aralığında arası gözlemlenebilen Eta Aquarid meteor yağmuru, çoğu büyük meteor yağmurunun aksine, keskin bir tepe noktasına sahip değildir, ancak yine de zirvesi her yıl çoğu amatör gözlem kaynağına göre 5 Mayıs’a denk gelir.
NASA’dan Bill Cooke’a göre* ise, Eta Aquarid meteor yağmuru, zirvesine 7 Mayıs’ta şafaktan önce ulaşmalı.
Gözlemi de Zor
Orta-kuzey enlemlerindeki insanlar için, radyant (meteorların gözlemlenebileceği nokta) ufuktan çok yüksekte olmayacak. Bu nedenle oldukça karanlık bir yere ihtiyaç var.
Meteor Yağmuru Balık burcunun 6. derecesinde gerçekleşiyor
Hem gözlem zaman genişliği, hem keskin bir zirvenin olmaması (veya bu konudaki bilinmezlik), hem gözlemlenmesinin zorluğu hem de saatte ortalama bir gözlem rakamının verilememesi, anlaşılmasının zorluğu (bkz. altta) Balık burcu doğasına uygun görünüyor.
Halley Kuyrukluyıldızı mı Jüpiter Rezonansı mı?
Bizim meteor yağmuru olarak gözlemlediğimiz gökyüzü fenomenleri, esasında kuyrukluyıldızların kalıntılarıdır. Zaman zaman yörüngemiz bu kalıntılarla kesişir ve böylece göksel bir şölen sunar. Eta Aquarids de Halley Kuyrukluyıldızı ile ilişkilendirilir. Fakat 2013 yılında Astrofizikçi Mikiya Sato tarafından yapılan açıklamaya göre meteor kaynağı Halley’den çok daha eski, Jüpiter’in yörünge rezonansıyla hareket eden bir kütleye bağlanmıştır.*** Fakat durum şudur ki henüz ortada düzgün bir kaynak veya kanıt bulunmamakta.
Meteor Sayısı da Bilinmiyor
Her yıl gözlemlenebildiğinde saatte ortalama 15 – 20 meteor görmek mümkün. Tabi bu NASA’dan Bill Cooke’a göre olan rakam. Tübitak’a göre ise** saatte 60 meteor gözlemlenebilecek. Wikipedia ise ortalama bir sayı vermekten kaçınmış gibi görünüyor.
Aquarius Takımyıldızı Bir Enki Ezoterizmi
“Su taşıyıcısı” olarak bilinen bu takımyıldız Su ile ilgili takımyıldızlarla çevrelenmiştir. Sümerlerde bilgelik ve sular tanrısı yarı balık Enki (Sümerce: Enki, Akad: Ea) ile özdeşleştirilmişti. Enki, Roma ve Yunan mitolojisindeki Neptün/Poseidon’a daha çok benzese de (suyun altında yaşaması gibi) kaynaklar onu geç dönem Satürn’le özdeşleştirmiştir. Aslında Satürn’ün günümüzde deforme edilmiş anlamlarının tümünü Enki’de görebiliyoruz. Aslında geç dönem Yunan kaynaklarına da Poseidon buradan girmiştir.
Takımyıldız aynı zamanda Satürn ve Helix nebulalarını da bünyesinde barındırmakta.
Bu yazı ilk defa 2019 Gökyüzü Takvimi‘nde yayınlanmıştır.
*https://www.space.com/36502-eta-aquarid-meteor-shower-guide.html **http://www.tug.tubitak.gov.tr/dokumanlar/yillik/goy_2019.pdf, Sayfa 3 ***https://en.wikipedia.org/wiki/Eta_Aquariids
Astroloji Akademisi sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.