Astrolog Programı Türkçe Kullanma Klavuzu

Buradaki klavuz, Astroloji Grubu kurucusu Ortaçağlı nickli arkadaşımız tarafından 2003 yılında astroloji gruplarında yayınlanmıştır. (Kendisine buradan selam ederiz 🙂

 

 

 

Astrolog 5.41 programını indirebileceğiniz link: Astrolog.zip

 

 

Astrolog Programının kullanımı hakkında bu sefer ekran resimleri eşliğinde bir klavuz dosyası oluşturmaya karar verdim. Umarım faydalı olur. Temelden alıyorum.

 

Programımızı indirdik ve açtık. İlk bilgilerimizi girmek istiyoruz. Info/Set chart info’yu tıklıyoruz.
Bu menü çıkıyor: Gerekli veriyi giriyoruz. Now Tuşu otomatik olarak içinde bulunduğunuz zamanı girecektir. Tabii PC saat ve tarihiniz doğruysa. Time zone, girdiğimiz koordinatın greenwich farkıdır. Türkiye için –2 girin. Yaz saati için Daylight’i Yes olarak girin.
Ok’e bastığımızda haritamız ekrana gelir, fakat programın ‘default’ ayarlarına uygun olarak. Henüz ilgilenmek istemediğiniz minor objeleri elemek elinizde. Şimdi haritamızda neleri istediğimizi belirtmek için Setting/Restriction’a tıklıyoruz:
Kutucukları işaretli olanlar ‘kısıtlanıyor’. Yani haritamızda görülmüyor. İleride anlatacağımız usullerle farklı amaçlar için farklı profiller oluşturabileceksiniz. Şimdilik genel isteklerinizi seçin. OK’e basın.
Neleri görmek istediğimizi seçtik, şimdi haritamızda kullanılmasını istediğimiz açıları seçelim. Astrolog default’unda büyük açılar, (kavuşum, karşıt,kare,trine ve sextile) var. Mesela 150 dereceyi de görmek için Setting/Aspect Settings’e giriyoruz.
Burada da mantık aynı, seçili kutular görünmeyecek. Ayrıca açıların orblarını da değiştirebilirsiniz. Çeşitli uygulamalar için uygun orblar için gurup filesine başvurun. Natal harita için gösterilen bu açılar uygun fakat transit bakarken bu orbları düşürmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde her türlü karşılaştırma işleminde de bu orblar yüksektir. Ayrıca açısız gezegenler için minor aspectleri kullanmak isteyebilirsiniz.
Seçeneklere devam. Setting/House System’den tercih ettiğiniz ev sistemini seçin.
Setting menüsünde daha ileri seçenekler de mevcut. Ev sistemleri hakkında gruba başvurun 🙂 (Devrim Dölen’in notu: Bahsi edilen gruptaki yoğun deneyler ve tartışmalardan sonra Alcabitius ev sistemi önerilmektedir.)
Haritamızla ilgili seçenekleri bitirdik. Şimdi Programın Default kart ayarını yapalım: Info/Default Chart info.
Çıkacak menüye gireceğimiz bilgiler, data gireceğimizde otomatik olarak görünecektir. Mesela İstanbul koordinatlarını, tc saat ayarını ‘default’ olarak girebiliriz.(not:correction for now kısmına –600 yazılacak dikkat)
Buraya kadar yaptığımız bütün ayarlar, bir defaya mahsustu! Yani programı kapatırsanız, tekrar açtığınızda ‘eski’ default ayarlara dönmüş bulacaksınız. Bunun sebebi, Astrolog programının Astrolog.dat adlı dosyası. Yaptığımız ve kalmasını istediğimiz değişiklikleri bu dat dosyasına kaydetmeliyiz. Bunun için File/Save Settings’i tıklıyoruz. <<<<<
Karşımıza  yukarıdaki kutu çıkıyor. Astrolog.dat dosyasını seçip tamam diyoruz. Ve ayarlarımız ‘default’ oluyor. İsterseniz farklı adda bir dat dosyası da oluşturabilirsiniz. Örneğin transit.dat’ı görüyorsunuz. Ben bu profilde, 0.5 orb kullanıyorum ve bütün evleri haritamda aktif kullanıyorum.
Şimdi ise programa girmiş olduğumuz veriyi kaydediyoruz. File/Save Chart Info. Yukarıdakine benzer bir kutu çıkacak ve bir isim vererek kayıt yapacağız.  Yanda Open Chart’a tıkladığımızda ise, önceden kaydetmiş olduğumuz bir dosyayı açabileceğiz. Unutmayın: Program veriyi yani tarih, koordinat ve ismi kaydeder. Resmi kaydetmek ayrı bir şey. Kayıtlar Astrolog programının bulunduğu klasöre konur. İsterseniz burada bir tasnif yapabilirsiniz. Farklı klasörler vs ile.
Şimdi ayrıntılara girebiliriz. Yukarıda Graphics menüsünü açık olarak görüyoruz. Reverse Background, örnekte de olduğu gibi siyah zemin yerine beyazı tercih etmenize olanak sağlıyor. Özellikle çıktı alacaksanız bu gerekli. Renklerden de kurtulabilirsiniz. Monochrome’u tıkladığınızda siyah ve beyaz kalacak. Character Scale’dan haritalardaki sembollerin ebatlarını büyütüp küçültebilirsiniz.
Haritamızda açıları görüyoruz ama bir metin halinde de görmek istersek, chart/Aspect list’i tıklarız. Örnekte ingilizce açıklamalarıyla açıların sıralanışını görüyoruz. Ben açıklama istemem diyorsanız, view/show interpreter’i tıklayarak kaldıracağız. Yukarıda görülen Chart sayfasında başka seçenekler de var. Mesela Arap noktaları, Takvim, Midpoint listesi vs.
Bunlara daldınız ve natal haritanıza dönemediniz? En üstteki Standart list’te bunun için. Tıkladığınızda grafik değil de metin gelirse, view’dan show graphics’i seçeceğiz.
Yukarıda bahsettiğimiz View menüsü. Gözlerinizi almasından rahatsız olmazsanız, colored text seçeneği ile metni renklendirebilirsiniz. Renkler rastgele değil.
Hava=yeşil,
Ateş=kırmızı,
Toprak=Sarı,
Su=Mavi
Yine Chart filesinden bir opsiyon. Influence. Haritanızda gezegenlerin burç ve evleri açısından birbirlerine etkilemeleri ele alınıyor. Görünen kısımda Ay’ın Merkür’e işaret ettiğini görüyoruz. Çünkü örnek haritada Ay Merkürün yönettiği İkizler burcunda.
Natal üzerinde yapabileceklerimi gösterdim. Şimdi Natal’e transit girelim.
Info/Transit and Natal’i tıkladığımızda Natal haritanın üzerine Transit yerleşimi ekrana gelir. Görünen kısımda Transit merkürün, Natal MC’ye orblu bir kavuşumunu görüyoruz. Program Transit için anın saatini ve default olarak girdiğiniz koordinat ve ayarları kullanacaktır. Info menüsünde gördüğümüz Set Chart 2 seçeneği ile ikinci bir tarih girebilir ve bu ikinci tarihi, transit, compare, composit gibi ikili harita tekniklerinde kullanabilirsiniz. İkinci bir haritayı daha önce kaydettiklerinizden de açabilirsiniz. Bunun için File/Open Chart 2’yi tıklayacaksınız. Progress seçeneği de transitin altında görünüyor. Daha önce dediğim gibi ikili haritalarda açı toleranslarını en az 2’ye indirmelisiniz.
Şimdi biraz daha ayrıntıya girelim. Yukarıda Setting/Transit Setting’e tıklayarak ulaşabileceğimiz menüyü görüyoruz. Görüldüğü gibi sadece Satürn isteniyor transitte. Tabii bu bir örnek.
Birazdan göreceğimiz, transit arama, animasyon gibi seçenekleri kullanmadan önce transit kısıtlamalarını yapabiliriz.
Şimdi çok daha ayrıntı bir ekran. Setting/Obscure Settings’ten ulaşılan bu ekranda bazı detaylar var. Kırmızı ile gösterdiğimiz kutucuk, Astrolog default’unda seçili oluyor. Anlamı şu: Ev giriş açılarını önemseme! Ama biz önemsiyorsak, bu kutucuğu boş bırakacağız. Fakat bu ayar, evlerin doğal karşıtlarıyla bile açı göstermesine neden olduğu için natal haritada kullanılması iyi değil. Daha önce gördüğümüz şekilde, bir transit.dat’ı oluşturarak, o profilde bu ayarı kullanmak daha iyi.
Şimdi Natal haritamız üzerinde bir periyod içerisinde ne açılar olduğunu görebileceğimiz, yani transit avı yapabileceğimiz menuye geldik. Bu Menü Chart/Transits’le açılıyor. Örnekte, natal harita üzerine 2001 yılı içinde Transit Satürn’ün yapacağı açılar ve tarihlerini çıkarttık. Burada Satürn seçimi filan yok demeyin, az önce seçmiştik 🙂 Given year (verilen yıl) yerine given month (verilen ay), Satürn yerine jüpiter vs kullanabilirsiniz.
Yukarıdakinden biraz farklı bir şey yapıyoruz. Bu sefer Satürn kısıtlaması yapmadım. Ama amacım, örnek natal üzerinde transit açıların etkilerini sıralamak. Örneğimizde Neptünün Natal Güneşle karesi en güçlü transit olarak görülüyor. Etkilere kendim karar veririm diyorsanız boşverin 🙂
Retürn haritaların tarihini bulma ayarı: Natalimiz üzerine istenen ayarı girdiğimizde verilen periyodda natal noktasına kavuşan gezegenleri listeliyor. Bu verileri kullanarak lunar ve Solarınızı çıkarabilirsiniz.
Bir şartla, doğduğunuz yerde oturuyorsanız! Taşındınız mı? O zaman devam edelim!
>> Yanda bu ayarı değiştireceğimiz yeri görüyoruz. Saniye, dakika, saat, gün, ay. Bu arada klavyedeki rakamlara basarsanız ilerlemenin hızını artırabilirsiniz. Mesela gün ayarındayken üçe basın, artıya basınca üçer gün ilerleyecektir. Bir şeye dikkat edeceğiz. Ayarı yapar yapmaz harita kendisi ilerlemeye başlar. P’ye basıp durduracaksınız. ” width=”575″ height=”453″> Animasyon menüsü. İşte ister retürnünüzü bulmakta, ister transitin tam anını aramakta kullanın.
Klavyedeki + ve – işaretleri ile ileri ve geri gidiyoruz. Default olarak gün var. Yani artıya basınca harita bir gün ilerliyor. Örnekte Ayı ilerleterek natalimizin 3 ve 9. evlerine kare yaptığı anı bulduk>>>
Yanda bu ayarı değiştireceğimiz yeri görüyoruz. Saniye, dakika, saat, gün, ay. Bu arada klavyedeki rakamlara basarsanız ilerlemenin hızını artırabilirsiniz. Mesela gün ayarındayken üçe basın, artıya basınca üçer gün ilerleyecektir. Bir şeye dikkat edeceğiz. Ayarı yapar yapmaz harita kendisi ilerlemeye başlar. P’ye basıp durduracaksınız.

 

Resim vermeden söyleyeceklerim de var:

Haritalarımızın resmini alırken, File/save chart bmp yi tıklarsanız, bmp formatında resim, astrolog klasörüne ekleniyor, verdiğiniz isimle. Fakat bmp byte israfı. Bunun yerine, Edit/Copy chart bitmap’ı tıklayıp, resim işlemcinizi açın (mspaint gibi) yapıştırın, ve gif olarak kaydedin.

Programın açı listesi, midpoint listesi gibi textlerini de Edit/Copy chart text output’u tıklayın, sonra bir kelime işlemci açıp, (word veya notpad gibi) yapıştırın.

Astrolog Lilith ile Güney düğümü bir arada göstermiyor. Değiştirmek istiyorsanız, enter’a basın, -b yazın, enterlayın.

Programda pekçok fonksiyon tuşlara da bağlanmış. Bunları da deneyerek keşfedebilirsiniz.

Benim bildiklerim bunlar. Bazı ayrıntılar daha var ama uzatmayayım.

 

   Ortaçağlı

 

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
3 Yılı Kapsayan Gökyüzü Takvimi Çıktı!İncelemek ve Satın Almak İçin Tıklayın