19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Bayramı
19 Mayıs 1919 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak İtilaf Devletleri’ne karşı Kurtuluş Savaşı‘nı başlatmıştır.
O gün, Güneş Boğa’da ve Satürn de Aslan burcunda kare açıdaydı. Atatürk çok zor bir mücadele vermiş (kare) ve başarıya (kare) ulaşmıştır. Büyük bir fiziksel gücü uygulamak (Güneş Boğa) ve bağımsızlık için organize olmak/organize etmek (Satürn Aslan).
Boğa – Aslan yansımasının klasiklerde ve deneyimlere göre bağımsızlık kazanmakla ilgili önemine daha evvel defalarca değinmiştim. Bunlardan birisi için Bkz.: 1 Mayıs İşçi Bayramı & Boğa Burcunun Bilinmeyenleri
Antiscia öğretisi için ayrıca bkz. Antiscia / Burçların Yansımaları
Atatürk bu önemli günü Türk gençliğine armağan etmiştir. Aslan zaten çocuklar ve gençler anlamına gelmektedir. Ayrıca fiziksel güç (Boğa) ve sağlık (Aslan) gerçekliklerini içerdiğinden sporla birebir ilişkidedir.
19 Mayıs kutlamaları ilk olarak 24 Mayıs 1935 (Güneş İkizlerde) tarihinde Atatürk Günü olarak kutlanmıştı. Beşiktaş Spor Kulübü’nün girişimleri sayesinde Fenerbahçe Stadı’nda kutlandı ve Galatasaraylı ve Fenerbahçeli çok sayıda sporcu da bu günü beraber kutladı. Güneş o gün, Terazi Mars‘ıyla (işbirliği, Balık antsiscia ile farklı kavramların ve esasında rekabet içindekilerin -Terazi- oluşturduğu birlik) üçgendi. Mars ayrıca sürgünde. Yani Fenerbahçe sporcuları dışındaki sporcular için kendi statlarında olmadıklarını sembolize ediyor.
Beşiktaş’ın kurucu üyelerinden olan Ahmet Fetgeri Aşeni, Atatürk Günü’nün gençliğe adanması için 19 Mayıs’ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasını önerdi. Spor Kongresi’nde dile getirilen bu öneri hemen kabul edildi ve Atatürk’ün onayıyla yasa haline getirildi.
20 Mayıs 1938 tarihli kanunla beraber 19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 12 Eylül Darbesi’nin ardından bayramın adı Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak değiştirildi.
Kutlu Olsun