30 Ağustos Zafer Bayramı
Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında, zaferle sonuçlanan Büyük (Jüpiter) Taarruz’u (Venüs) anmak için her yıl 30 Ağustos günü kutlanan ulusal bayramdır.
O günlerde taktiği, iş birliğini ve savaşı temsil eden Terazi burcunda kavuşan Venüs ve Jüpiter, yabancılarla mücadele etmeyi temsil eden Yay Mars’ı ile iradeyi ifade eden altmışlık açıyla bağlanıyordu. Savaş için gizli hazırlık yapıldı (Terazi burcundaki Venüs – Jüpiter kavuşumunun Balık antisciası). Ayrıca Atatürk saatler önce fake (Güneş Başak) bir çay partisi de düzenlemiştir. Herkese davetiyeler gider, tüm düşman kuvvetler için her şey yolundadır, çay partisi vardır, bu gece saldırı yoktur.
Sahte çay partisi sürerken Atatürk cepheye gelir ve Anadolu’nun dış dünya ile bütün telgraf bağlantılarının kesilmesini emreder. Anadolu birdenbire suskunluğa bürünür. Akabinde Mustafa Kemal’e karşı bir isyan başladığı yönünde sahte bir haberin yayılması sağlanır. İstanbul, bu haberini alır ama Anadolu’dan bir türlü başka haber alamamaktadır. Atatürk, daha arazide silahlar konuşmaya başlamadan istihbarat (Balık) ve taktik (Terazi) savaşını kazanmıştır.
Bundan sonra Türk süvari birlikleri (Mars Yay) kendilerine düşen hayatî görevi layıkıyla yerine getirerek savaşın kazanılmasında önemli rol oynayacaktı. Çanakkale ve Sakarya savaşlarında işgalci güçler geri püskürtülürken, bu savaş zaferle sonuçlanan ilk taarruz (saldırı) savaşı olarak tarihe geçmiştir. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat komuta ettiği savaşlardandır.
Büyük Taarruzu sembolize eden Venüs ile Jüpiter coğrafi olarak da bu savaşın olduğu bölgeleri içine almaktadır (Türkiye Local Space).
Hava Kuvvetlerinin (Mars ve Jüpiter) ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini “Tayyare Bayramı” olarak da adlandırmıştır.
Güney Ay Düğümü ise 0 derece Koç burcunda, bu toplumsal olayın her yıl tekrar tekrar anılacağını ifade etmekte.
Devrim Dölen Gürbak