Anneler Günü & Mitoloji ve Astroloji
Her yıl Mayıs ayının ikinci pazar gününde kutlanan Anneler Günü, bir çok şey gibi Sümer, Babil, Mısır, Pers ve Asur medeniyetlerine dayanmaktadır.
Güneş’in Boğa burcundan geçiş yaptığı günler Babil kültüründe Ayyaru “çiçek” adıyla anılır ve Sümerce’de de “Sabanı öküze bağla” anlamına gelen bir kelimeyle de ifade edilir.
Konu bağlantısı için bkz.: 1 Mayıs İşçi Bayramı & Boğa Burcunun Bilinmeyenleri
Enki
Babil döneminde bir çok tabusu vardır. Pers dönemi mitlerinde de bir yılanın öldürülmesi gerektiğini ve balık yenmesini, Tanrı Sin (Ay. Yalnız Babil’de Ninurta’dır, Ninurta Satürn’ün baş yardımcısı ve tarım tanrısı, Babil döneminde de Satürn’ün görünümlerinden birisi, bir kişiliği olarak görülür) ve tanrı Ea‘nın (Sümer’de Enki, günümüzde Satürn) için balık yağında yıkanmayı tavsiye eder. (Terazi burcunda yücelen Satürn Balık burcuna yansır, Bkz.: Antiscia Satürn’ün dostu Venüs de Balık burcunda yücelimdedir ve Boğa’yı yönetir. Günümüz astrolojisinde kullandığımız tüm bu bağlantılar oradan.)
Daha ileriki zamanlarda Antik Yunanların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamaları olmuştur. Romalılar da bu festivallerini M.Ö. 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.
Bu günü farklı ülkelerdeki insanlar yılın farklı günlerinde kutlarlar.
ABD’de Anna Jarvis’in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre’nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında da genişledi.
1 Mayıs’la ilgili yazımda şöyle yazmıştım: Dayanışma Boğa için önemli bir olgudur. En basitinden bizi fizik gücüyle besleyen ve koruyan annemizi sembolize eden Ay’ı bu burçta, yani Boğa’da yüceltiriz. En karmaşık şeklinde bu ana tanrıça, doğa ana vs. olur.
1992 yılında, kitapları sayesinde astrolojiyle tanıştığım annem Dürrüşehvar Salur başta olmak üzere, “anne” kelimesinin ifade etmeye çalıştığı o büyük gerçekliğin tüm temsilcilerinin bu günü kutlu olsun