Astroloji ve Koku
Bir parfümü koklamakla, gezegenleri solumak aynı şey.
Koku moleküllerinin hayatımızda ne kadar önem taşıdığını şöyle bir düşünürsek şaşırırız. Evrimsel sürecimizde koku alma duyumuz “kötü” kokulara karşı bir uyaran olarak gelişti. Bozulmuş yiyecekleri veya suyu, görüntüleri normal olsalar bile yemekten-içmekten kaçınarak, hastalıklardan ve belki de ölümden korunuyoruz bu ilkel güdümüz sayesinde. Ganj nehrinin kokusunu aldıkları halde, arınma aşkına bu suya girip, ülkelerine sağlıklarından arınarak dönen Avrupalılar hariç 🙂
Rex E. Bills, koku alma duyusu yöneticilerini Merkür, Jüpiter, Mars ve Akrep’e atfetmiş. Koku alma duyusu, hayatta kalma, neslini devam ettirme amaçlı üreme ile ilgili ilkel bir dürtü olduğu için fazlaca Venüs-Mars gezegenlerine, Boğa-Akrep aksına ait bir sembolik olmalı daha çok. Günümüzün vazgeçilmez kokuları parfümler ; kimyanın (Akrep) ve doğanın kullanılabilir, üreyen yanının (Boğa) ayrılmaz bir parçası. Ancak “kokular” daha geniş bir skalaya girebilirler. Hemen hemen tüm burunlar (parfüm yaratıcıları), bu duyuyu, insanın hayvansı duyusu olarak adlandırmaktadır.18. yy.‘dan, doğa bilimcisi Buffon‘dan beri, hayvansı bir davranış olarak görülür. Bazı araştırmacılara göre frijidlik ve iktidarsızlık tedavisi gören hastaların % 80’inin koklama duyularında sorun vardır (1). Venüsü ve simgesi gülü, hem geçmişte hem de günümüzde güzellik, afrodizyak ve koku semboliği olarak kim bilmez?
Araştırmalarımda Bills’in belki de Jupiter ile ifade ettiği Balıkburcunun da önemli olduğunu gördüm. Mantıksal olarak başka türlü de düşünülemezdi. Başak burcu ; insanların veya maddelerin kastlara veya sınıflara ayrıldığı, parçalandığı ve bütünleşemediği bölge. Balık ise tam tersine, Başak burcunun tam karşısındaki aks olarak, ve zodyakın da son burcu olarak,çözülmeyi ve bu yolla gelen bütünlüğü anlatıyor. Alkol ise çözücülüğü ile Balık burcuna ait bir sembolik. Günümüzde bir parfümün temel maddesidir alkol. Çünkü çok iyi bir çözücüdür. Alkolün çok iyi bir çözücü olmasının anlaşılmasıyla ancak ilk modern ve sıradanlıktan uzak, karakteri olan parfümler üretilmeye başlanabilmiştir.
İçerisindeki alkol oranına göre zaten kokular sınıflara ayrılırlar : Eau de perfume (edp), eau de toilette (edt), eau de cologne gibi…
Balık burcunun Boğa-Akrep aksının yanısıra önemli bir rol oynaması, sadece alkol semboliği yüzünden değil elbette. Bir insanın veya hayvanın, görmediği, ama kendisini bu kadar etkileyebilen, maddesel dünyada bu kadar iyi çözünebilmiş ve gizlenebilmiş bir fenomenden daha iyi başka hangi burç anlatabilir ?
Nodal veya sağlık astrolojisinde, Başak semboliği alerjik durumları da gösteriyor. Polen, akar, toz ve parfümlere karşı aşırı hassasiyet de çözünerek gizlenmiş bu zerrelere karşıt bir sembolik olarak tutarlılık göstermekte. Salgın hastalıklarla koku semboliği arasında benzer ama farklı olan sembolik de ilginizi çekmiştir sanıyorum. Balık çözer ve bütünler. İçerisinde ise her bireysel gezegenin bir semboliğini taşıyor olabilir. İçerisine saklanmış gelen bir zerre, Merkür’le sembolize edilen (Bills’e göre virüs semboliği Pluto’dur.) bir virüs de olabilir, enfes kokular yayan bir başka merküryen zerre de. Ayrıca parfümcülük, geçmiş tarihte her zaman farmakolojinin kardeşi idi.
İnsan feromonları ise Akrep burcundaki bir stelyum sırasında (Sırasıyla Venüs, Merkür, Pluto ve Güneş Akrep burcunda iken) keşfedilmiş ve kamuoyunda geniş yankı bulmuştur. Bu stelyum Balık burcundaki Jupiter ile de üçgen açılıydı. Şu anda parfüm pazarında bazı kaliteli parfümler feromon içermekte ve bazıları da içerdiğini iddia etmekte. Parfüm ve peşisıra feromon çılgınlığı o günlerden beri büyük bir pazara sahip. Ünlü kişilerin koku ile ilgili ilginç maceraları genellikle cinsellik içerir. 150 yıl kadar önce Fransa’da “koklayıcılar” lakabı takılan eski zaman tacizcileri, kalabalık yerlerde kadınların kokusunu alabilmek için yanlarına sokulurlardı. Napolyon ile Josephine’in, Kleopatra’nın, Marilyn Monroe’nun koku ve cinselliği birleştiren anıları vardır.
Chanel No :5 adıyla bilinen efsane parfümün astrolojik analizini buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.
Sadece insanlar dünyasında değil, hayvanlar dünyasında da koku kimyasal bir işarettir. [ Yunuslar hariç. Yunusların hiç birisi koku almaz. Çünkü yunuslar Poseidon’a (Roma: Neptün) ait bir semboliktir ve bu tanrının arşetipinde bu dünyanın ilkel işlerini algılamak ile işi yoktur. Zeus ve Hades’in tek korktukları tanrı olmasına ve gücüne rağmen, mitolojide ne zaman dünya işlerine girse kaybettiği veya rakiplerine yenildiği görülür. Yunuslar da benzer bir sembolik olarak eğer kara hayvanı olsalar idi bizden çok daha ileri bir uygarlık olacak iken, evrimde tamamen suya bağlıdırlar ve karadan suya geçen tek canlıdırlar. ] Hem de çok daha keskin ve bilinçli bir işaret.
Bizler evrim sürecimizde toplumsallaştıkça bu hayvani güdümüzden uzaklaştık. Tehlike, yemek, cinsellik ve güvenlik işaretlerimizden… Evde bacağınıza sürtünen kediniz, aslında sizden onu okşamanızı istememektedir. Sizi kendi kimyasal kokusu ile işaretlemekte, siz onu okşadığınızda da aynısını ona yaptığınızı sanmaktadır.
Belgeselleri tartışmalar yaratan Bear Grylls ise gene hayatta kalmaya çalıştığı ve çekimlerin yapıldığı ilk saatlerde açlıktan (!) çeşitli küçük hayvanları katlettiği bir bölümde (Grylls ; Ay’ı ile karşıtlık, Pluto’su ile de kare yapan bir Merkür-Satürn kavuşumuna sahiptir), vahşi hayvanlardan korunmak için çevresine daire şeklinde işeyerek burada uyumuş, Uranüs’ün karelediği Yengeç Mars’ına bir zirve daha yaptırmış, kokunun hayvanlar dünyasındaki önemine kendince biraz dikkat çekmiştir :/
Koku ile ilgili bir roman ise Patrick Suskind – Perfume – The Story of a murderer. Bir kokunun varlığının özünde – insan varlığının önemini hissedebilmek için, oldukça da sembolik olan bu romanı tavsiye edebilirim. Bu kitabın 2006 senesinde filmi de çekildi. Ama elbette her film gibi kitabının yanına bile yaklaşamayacak yüzeysel bir anlatımı olduğu için kitap okumaktan çok hoşlanmıyorsanız eğer, oluşacak bilgi kaybına rağmen tavsiye edebilirim. [Sembolizmi çok detaylı ve daha başka bir boyuttan takip etmekten hoşlananlara, bu romanın kahramanının doğum tarihi belli olduğu için (17 Temmuz 1738 – Güneş doğuş haritası kullanın) horoskopu gördükten sonra okumanızı veya izlemenizi tavsiye ederim. Kurmaca horoskopların bile müthiş bir şekilde çalışması, doğanın bize bilgi eksikliğimizden dolayı mucize gibi gelen ama içinde bilgelik ve bilim barındıran gizli bir yönüdür, ileride bu konuya değinmek niyetindeyim. ]
Koku, hormonları, ve dolayısiyle de duyguları etkileyebilme yetisine sahiptir ve geniş bir koku hafızasına sahip olmamızı sağlar. Çünkü Balıksı bir şekilde yumuşak ve ses çıkarmadan içimize sızar, başka hiçbir duyuda olmadığı gibi beynimize engelsiz bir şekilde ulaşır. Boğa – Akrep aksı ile birlikte hayvansal güdülerimizi harekete geçirir. Hem de ; Chanel No 5’in dünyada satılma hızından çok daha yüksek bir hızla:)
Kendimize yakıştırdığımız kokular gibi, ancak başkası kullandığında bize güzel veya itici gelen kokuların ayrımı da, tam da bu noktada, özellikle 2-8 aksındayatıyor. Soğanı çok fazla seven bir insan bile, başkalarında bu kokuyu duymaktan rahatsız olabilir. Çünkü soğan ; Mars-Satürn yönetiminde bir bitkidir ve başka birisinde duymaktan rahatsız olabiliriz. Bu bir tehlike sinyali de olabilir bizim için, rekabetçi bir sinyal vb. de… Sinastrik 8. eve düşen Mars-Satürn…
Kokular ve bireysel tercihler diğer konulara nazaran horoskoplarda o kadar açık ve belirgindir ki, şaşırmamak elde değil. Sanırım bunun altında yatan etmen “tamamen içgüdüye” dayanması bu sembolizmin. Modern insanın toplumsal rolü ve sosyallikten kaynaklanan karmaşık psikolojisi ve inanılmaz subjektivitesi ve rol kesmesi gibi etmenlerin içine rahatça sızamadığı bir alan çünkü…
Güzel veya güvenli gelebilecek kokular Venüs ile (güvenlik duygusu, 2. ev Boğa), kötü veya tehlikeli olabilecek kokular ise Mars (güvensizlik duygusu, ilkel dürtüler, 8. ev Akrep) ile sembolize edilirler. Parfümün ana maddelerinden olan bitkilerin Venus (Boğa) ile, hayvansal sabitleyicilerinin ise Mars (Akrep) ile sembolize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oldukça uygun, oturan sembolikler.
Bazı parfümlerin bazı insanlarda çok güzel durduğuna, bazı insanlarda ise ya kalıcı olmadığına yada başkasındaki kadar “özel” olamadığına, sıradan durduğuna dikkat etmiştir çoğu kişi. Bu konuda bir çok teori var. Esmerlere giden kokular, sarışın kokuları, iş kadını kokuları, kazak kokuları, bluz kokuları… Kişisel gözlemim uzun süreden beri ten rengi veya ırk, kıyafet ile kokular arasında bir bağlantı olmadığına inandırdı beni.
Astroloji kadar detaylı bir geometrik şema elimizde varken zaten bu kadar yüzeysel davranmaya gerek de olmadığını farkettim. Bir kahve molası ?
Kahve kokusu, birkaç parfüm denedikten sonra kokuları ayırt edememeye başladığınızda, burnunuzu ve geçici koku hafızasını resetleyecektir. Bu resetlemeyi yaptıktan sonra tekrar kokuları ayırt etmeye başlayabilirsiniz, bu yüzden büyük parfüm mağazaları bir kutu kahveyi sürekli taze tutarlar. Bu durumun enfes bir astrolojik semboliği de var. Olağan kahve molalarım sırasında, sadece bilgisayarımın yanında kahve varken yazdığım, kahveyle ilgili yazıma ve semboliklere, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bir yazıda konuyu dağıtacak ölçüde detay verememenin sıkıntısını, ayrı bir yazı yazarak çözmeyi keşfetmiş bulunmanın sevincini yaşıyorum.
Yani sizi çok yakında sadece sigara içerken yazdığım “sigara tiryakiliği ve astroloji”, sadece Texas Hold-em Poker oynarken yazdığım “Horary ve Texas tipi poker olasılıkları” gibi bir ton yazı bekliyor olabilir, görürseniz şaşırmayın. Her zaman ciddi konularla ilgili yazı yazmama gibi bir lüks, açıkçası bu tarz yazdığım ilk yazıda çok hoşuma gitti. Bu zevki astroloji ve doğa serisinin ilk bölümünü yazarken de almıştım. (Astroloji gruplarında bir kaç sene önce yayınladığım bu seriyi çok yakında buradan da okuyabileceksiniz.)
(1) : Andrea Hurton, Parfümün Erotizmi, Kabalcı Yayınevi