Astrolojide Ölüm Göstergeleri ve Hesaplama
Bu yazı Facebook’ta “Astroloji Akademisi Öğrencileri” grubunda Devrim Dölen ve öğrencisi Neslihan Sabuncular’ın örnekler üzerinden yaptıkları yorumların bir derlemesidir (2014).
Yöntem hakkında
Bu yazıdaki yöntem bu konuda çok popüler olan ortaçağ yöntemi (alcocoden vb. hesabı) değildir. Bir çok deneyimizde bu ortaçağ yönteminin çalışmadığını (tesadüfî oranın üzerine çıkamadığı örneklemler) görmüştük. Burada anlatılan yöntem Devrim Dölen’in klasik (helenistik dönem öncesi) sembol bilgileri toparlayarak oluşturduğu ve öğrencileriyle 2011 yılından beri paylaştığı, birlikte deneyimlediği bir yöntemdir.
2018 editi: Aradan yıllar geçti ve ölümleri halen bu yöntemle görebiliyoruz. Yine bir kaç kere alcocoden yöntemini de tekrar incelemekten geri duramadık ama yine tatmin olamadık.
Tatsız bir Konu
Ölüm konusu astrologların bazılarının uzak durduğu bir konu. Bunun bir çok nedeni var. Faydasız bir bilgi olarak görülmesi, önlenemeyeceğinin düşünülmesi, kader-özgür irade ikilemleri, dini görüşler vb. gibi faktörler bu konudan bir çok insanı uzak tutabiliyor. Hatta ölüm konusunun bazı yönlerden “tabu” olmasından bile bahsedebiliriz. Tatsız bir konu. Tüm bunlara rağmen gene de astrologların bir çoğunun bu konuyu araştırmış olduğunu da düşünebiliriz rahatlıkla.
Benzer Koşullarda Ölen 5 Örnekle 5 Aynı Yöntem
Örneklerimiz aynı teknikle aynı sonuca ulaşabilmek açısından (ve astrolojiseverlerin takip edebilmesi açısından) çok benzer koşullarda (trafik kazası) hayatını kaybetmiş Türk ünlülerden oluşuyor.
Yöntemde kullanılan sembolizm (Devrim Dölen sıralaması)
1. Astrolojik olarak Güneş “yaşam kaynağı”dır. Bu nedenle kullanılacak ana harita GDH (Güneş Doğuş Haritası) olmalıdır.
2. GDH haritasında 4. evin klasik yöneticisi ölüm temsilcisi iken, yücelim yöneticisi “ani” gelecek ölümün temsilcisidir.
3. Tutulmalar ve tutulmalarla ilişkili olan Ay Düğümleri ve elbette Ay’ın kendisi ölüm temsilcisidir.
Örnekler trafik kazalarında hayatlarını kaybetmiş ünlülere aittir.
Trafiği 3. ev ve kazaları da 8. ev yönetmektedir.
Önemli not: Buradaki örneklerde 8. ev “kaza” anlamına geldiği için kullanılmıştır. Gerçek bir ölüm 4. evle ilgilidir, 8. ev hayat da kurtarabilir ki survive evdir. Eğer ölümler hastalıktan olsaydı örneğin, 8. ev yerine 6. evi kullanacaktık.
Bu konuyla ilgili bir yazı için tıklayın: Ölüme Meydan Okuyan Adam: Frane Selak
Konuyla ilgili bir başka yazı: Tsutomu Yamaguchi – İki Atom Bombasına Maruz Kalan Adam
1. Örnek
Kerim Tekin: (18 Nisan 1975, Erzincan – 27 Haziran 1998, Sandıklı)
Ölüm temsilcileri:
Natal: 4. ev yöneticisi Ay trafiği temsil eden 3. evde. Kazaları temsil eden 8. ev yöneticisi Mars ile 120 derece yapıyor (rahat akış). Mars haritada ölüm için odak gezegen. Kazaları temsil etmesi bir yana “ani ölüm” temsilcisi olan 4. evin yücelim yöneticisi Jüpiter ile karşılıklı ağırlama halinde. Ayrıca “yaşam kaynağı” Güneş’in dispozitörü. Diğer ölüm temsilcisi Ay düğümüyle kavuşan İkizler Venüs de bu Mars’a kare. Ay Satürn ile kavuşuyor. Satürn 10. (önemli bir olay, bilinme) ve 11. (geniş kitleler) evlerden geliyor: Kaza herkes tarafından biliniyor, geniş bir yankı buluyor.
Dinamik: Kazadan bir önceki Tam Güneş Tutulması 7 derece Balık burcunda gerçekleşmiş. Ölümün odak gezegeni Natal Mars’ın üzerinde. Tutulma esnasında Mars’ın üzerinde ayrıca ani ölümü temsil eden Jüpiter de var. Kaza sırasında ise natalda Ay Düğümüyle kavuşarak Mars’ı kareleyen İkizler Venüs aynı yerinde. Ay düğümü de tam olarak Mars’ın üzerinde.
Kaza sırasında profeksiyon yılı 12. Burada da zaten yukarıda anlatılan, Mars’la karşılıklı ağırlama halindeki Jüpiter var. 12. evin yücelim yöneticisi ise yukarıda anlatılan Venüs.
2. Örnek
Gökhan Semiz: (12 Ocak 1969, İstanbul – 17 Ocak 1998, İstanbul)
Ölüm temsilcileri:
Natal: 4. evde Satürn duruyor. Satürn yaşam kaynağı Güneş’e kare ve aynı zamanda Güneş de 4. evin yücelim yöneticisi olarak ani ölümü temsil ediyor ve Satürn ile karşılıklı ağırlama halinde. Güneş 8. evin yöneticisi olduğu için aynı zamanda da kaza yöneticisi. Haliyle burada odak gök cismimiz Güneş ve Satürn. Trafiği temsil eden 3. evde ölüm temsilcisi Ay Düğümü ile Chiron kavuşuyor. Ayrıca Güney Ay Düğümü 3. evin klasik yöneticisi Jüpiter’le de kavuşuyor.
Dinamik: Kazadan bir önceki Tam Ay Tutulması 24 derece Balık burcunda gerçekleşmiş. 3. ev Chiron’un tam üzerinde ve tutulma Güneş’i ani ölüm temsilcisi Güneş’e 120 derece. Tutulma esnasında ölümün temsilcisi Satürn natalde ölümü temsil eden Satürn üzerinde ve natal Güneş’le kare yapıyor. Kaza sırasında ise ani ölüm temsilcisi Güneş, natal Güneş’in üzerinde.
Kaza sırasında profeksiyon yılı 6. Burada da zaten Kova Merkür’ü 1. evde ve dispozitörü de Satürn. 6. evin yücelim yöneticisi ise yukarıda anlatılan 3. ev Kuzey Ay Düğümü.
3. Örnek
Ajlan Büyükburç: (13 Kasım 1970, İstanbul – 22 Temmuz 1999, Muğla)
Ölüm temsilcileri:
Natal: 4. evin yöneticisi Satürn 3. evi de yönetiyor ve Jüpiter kavuşumlu Güneş’e karşıt. 4. evde kaza temsilcisi 8. evin yücelim yöneticisi olan Ay Düğümlerinden birisi de duruyor. 8. evin klasik yöneticisi Merkür ise Ay Düğümleriyle kare.
Dinamik: Kazadan bir önceki Güneş Tutulması 27 derece Kova burcunda gerçekleşmiş. Burada zaten 4. evde bulunan ani kaza temsilcisi Kuzey Ay Düğümü var. Tutulma onun üzerinde gerçekleşmiş ve hem Jüpiter – Güneş ikilisine hem de ölüm lordu Satürn’e kare yapmış (t-kare). Kaza sırasında ise ölümü temsil eden Satürn natal Satürn’ün üzerinde ve haliyle Jüpiter – Güneş ikilisine karşıt. 8. evin klasik yöneticisi Merkür ise gene kaza sırasında Ay düğümüyle kavuşarak ölüm temsilcisi Satürn’le kare yapıyor (Ay düğümleri de kaza esnasında Güneş’i ve Satürn’ü 3-9 aksından kareliyorlar ki buna büyük kare adını veriyoruz). Kaza sırasında profeksiyon yılı 5. 5. evin hem klasik yöneticisi hem de yücelim yöneticisi Jüpiter – Venüs ikilisi Güneş’le kavuşuyorlar.
4. Örnek
Barış Akarsu: (29 Haziran 1979, Zonguldak – 4 Temmuz 2007, Bodrum)
Ölüm temsilcileri:
Natal: 4. evin yücelim yöneticisi Satürn 3. evde ve Ay Düğümüyle kavuşuyor. Satürn 8. evi de yönettiği için çok açık bir biçimde, neredeyse her yönden odak gezegen. İkizler Mars’ı ile de kare.
Dinamik: Kazadan bir önceki Tam Ay Tutulması 12 derece Başak burcunda gerçekleşmiş. Satürn üzerinde.Tutulma haritasında da ayrıca 8. eve yerleşerek Satürn’ün dispozitörü Merkür’ün karşısına geçtiği görülüyor. Kaza sırasında ise Ay Düğümü 3. ev Satürn – Ay Düğümü üzerinde.
Kaza sırasında profeksiyon yılı 5. 5. ev yöneticisi Mars Satürn ve Ay Düğümü ile kare yapıyor.
5. Örnek
Rony Uzay Heparı: (24 Temmuz 1969, İstanbul – 31 Mayıs 1994, İstanbul)
Ölüm temsilcileri:
Natal: 4. evde Ay görülüyor ve dispozitörü Mars Yay burcunda. 8. evde Kuzey Ay Düğümü var ve 8. evin yöneticisi Jüpiter 3. evdeyken yücelim yöneticisi Venüs İkizler burcunda.
Dinamik: Kazadan bir önceki Ay Tutulması 3 derece Yay burcunda gerçekleşmiş. Tam olarak 4. ev lordu Mars’ın üzerinde. Tutulma haritasında ayrıca Kuzey Ay Düğümü de natal 4. ev Ay’ı üzerinde. 8. evin yücelim yöneticisi Venüs de 3. evdeki Jüpiter’e kare. Jüpiter ise 4. evden ve Mars da 10. evden Güneş’e kare (t-kare). Kaza tutulmadan 5 gün sonra olduğu için kaza anı haritasında çok bir şey değişmiyor.
Kaza sırasında profeksiyon yılı 1. Burada da hem 3. ev Jüpiter hem de 4. ev yöneticisiyle rahat açılanmış Güneş var.
ÖZET
Görüldüğü gibi 5 örnekte de hep aynı sembolizmleri gördük.
Fakat bu “aynı” sembolizmleri kafa karışıklığı yaratmadan verebilmek için diğer detayları vermedik. Çünkü çok fazla tekrarlayan ve detay veren başka sembolikler de var. Örneğin predominator ve oikodespotes’lerin kaza civarı durumlarına da bakabilirdik. Örneğin çok sık kullandığımız Arap Noktaları ve onların özel ilerletimleri (ZR gibi). Ve kazalara ilişkin diğer detaylar…
Peki gerekli bir konu mu? Pek sanmıyoruz. Hatta bazı konuların derinine dalmak iyi de olmayabilir. Ama astrolojide her türlü bilgi işlenmelidir, irdelenmelidir, hiç bir konu tabu olamaz’a inanıyoruz.
Ölenlere rahmet, geride kalanlara baş sağlığı dileklerimizle,