Ay’ın Kadınlara Direkt Etkisi: Menstrüasyon
Gök cisimlerinin bizlerle olan eş zamanlılığını, onlarla birlikte evrildiğimizi görmezden gelerek astrolojiyi reddedenler, bazen gözlerinin önündeki şeyleri de görmezden gelebiliyorlar. Çok açık ve görünür olduğundan menstrüasyon döngüsünün Ay'la ilgili olması bunlardan sadece birisi.
Özellikle sağlık söz konusu olduğunda en yaygın belirleyicilerden biri doğal döngülerdir. Ay da bu konuda ön plana çıkar.
Kadınların bir zamanlar menstrüasyon ve Ay döngülerini birleştirdiklerini gösteren geniş bir antropolojik kanıt vardır. Bunlardan en bilineni ve en eskisi Laussel Venüs'üdür (yukarıda).
Ay döngüsünün uzunluğu, tipik menstrüasyon döngüsüyle eş zamanlıdır.
Bu eşzamanlılığın hemen hemen bütün kadınlar farkında. Burada ise fazla bilinmeyen fazlarından bahsedeceğim.
Atalarımıza göre, balzamik Ay fazının (Güneş'e 45 derece civarında yaklaşımından yeniaya kadar) ve yeniay fazının (Güneş'le kavuştuktan sonra 45 derece uzaklaşana kadar) düşük bir aktivite zamanı olduğu ve kadınların adet döngülerinin sıklıkla bu zamana denk geldiği inancı vardı.
Modern Araştırmalar
Ay ile menstruasyon döngüsü ilişkisini desteklemek için modern araştırmalar da vardır. 1977'de 312 kadının analizi, çoğunun Ay'ın aynı kadim kaynakların söylediği Ay'ın kapanış ve yeniay fazlarında yumurtlama eğiliminde olduğunu göstermiştir.1 Ayrıca, düzensiz menstrüasyon döngüleri olan kadınlar gene de yukarıda belirtilen fazlarda yumurtlamaya eğilimlidir.
Maryland Üniversitesi'nde araştırmacı profesör Erika Friedmann 305 genç kadınla gerçekleştirdiği benzer bir çalışmada, yumurtlama üzerinde bir Ay etkisi olduğu sonucuna varmıştı.2
Bununla birlikte, doğumlar Ay döngüleri tarafından kontrol edilmemektedir. Doğum oranları veya doğuma ait komplikasyonlar ile herhangi bir ay fazı arasında ilişki bulunamamıştır. 3 ve 4
Esasında burada gerçekleşen şey Ay'ın klasik astrolojiye göre beyni ve hormonları yönetmesidir. Buna ayrı bir incelemede değineceğim.
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7405975
2. https://www.ajog.org/article/0002-9378(81)90294-5/pdf
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15902138
4. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(05)00282-6/fulltext