Mini Astrolojik Bilgiler

Hangi Ev Sistemi?

 

Astrologlar arasında en çok tartışılan konulardan birisidir ev sistemleri. Ev sistemleri zaman içerisinde evrildi ve gelişti. Haliyle günümüzde astrologdan astroloğa değişen evrensel bir ev sisteminden bahsetmek haliyle imkansızdır. Bu konu tamamen astroloğun deneyim gücüne bağlı kalmış bir konudur. Haritalarda çok fazla değişen şeyler de çoğunlukla olmaz. Örneğin X kişisinin haritasına 10 astroloğun baktığını, 10 astroloğun da farklı bir ev sistemi kullandığını düşünelim. Tümünde varolan teknik fark, en fazla ama en fazla ortalama % 10 olacaktır. Bu yüzden günümüzde tartışmalar çok alevli değildir profesyoneller arasında ama elbetteki herkes en doğru sistemi kendisinin kullandığını düşünür.

Astrolojinin en ilkel dönemlerinde yükselen yoktu. Sadece göksel cisimler, burçlar ve sabit yıldızlardan oluşan, Koç noktasından başlayan bir sistem mevcuttu. Bugün bu astroloji tarzı hala geçerlidir. Ev sistemi barındırmayan bu sistemi bugün bazı Alman ekolleri başarıyla uygulamaktadırlar. Zaten klasik batı astrolojisinde de modern astrolojide olduğu gibi 1.cil yorumlar evden değil burç üzerinden yapılır. Örneğin "5. ev Mars'ına sahibim" diye konuşan birisi için neo-klasik bir astrolog olarak onunla ilgili öğrendiğim pek bir şey yoktur aslında, çok boş bir bilgidir benim için. Çünkü bir gök cisminin bulunduğu burç ancak bana o gök cisminin "nasıl"ını anlatabilir. Haliyle astrologların kendi aralarında hem farklılıklar fazla olmadığı, hem de buçlar daha önemli olduğu için kanlı çatışmalar pek olmaz. Sadece ara ara aramıza katılan yeni öğrencilere çeşitli açıklamalarda bulunmak durumunda kalırız.

 

Evlerin Evriminde Zaman ve Mekan Farkları

1. Zamana Dayalı Ev Sistemleri

Tarihte ilk ev sistemiyle Mısır veziri Imhotep (İslam Dünya'sında İdris adıyla bilinir) sayesinde tanıştık. İlk başta kullanılan bu ev sistemi 8'li idi ve "watch" adını almışlardı (Daha fazla bilgi için bkz. Astroloji Akademisi Eğitim Kitabı, 2011) . İskenderiyeli astrologlar daha sonraki dönemlerde 12'li ev sistemine geçtiler. En ilkel kullanımı bugün Türkçe'ye tüm burç olarak çevrilmiş Whole Signs ve eşit ev sistemi olarak çevrilmiş olan Equal'dır. Bu ev sistemleri sadece zamana dayalı sistemlerdir. Mekana dayalı olmamaları onları diğer ev sistemlerinden ayırır.

 

2. Zamana ve Mekana Dayalı Ev Sistemleri

Placidus, Koch, Regiomontanus, Alcabitius vb. ev sistemleri astrolog matematikçiler tarafından geliştirilmiş (ki ev sistemi adları onların adıyla anılır) ev sistemleridir.

(Placidus elle harita çıkarılan zamanlarda en yaygın ulaşılan ev tablolarına sahip olduğu için oldukça yaygınlaşmıştır. Yani popülaritesini doğruluğuna değil, ev tablosu yaygınlığına borçludur. Diğer ev tabloları piyasada bulunamadığı için diğer astrologların tersine ev sistemlerini daha zor bir matematikle hesaplamak zorunda kalıyordum. Diğerleri sadece tabloya bakıyorlardı.)

Bunların geliştirilme sebepleri astrolojinin sadece zamana değil, mekana da dayanıyor olmasıydı ve varolan tüm burç ile eşit ev sisteminin mekanı kapsayamıyor oluşuydu. Zaman ve mekana dayalı ev sistemlerinde MC ve IC noktaları herşeyi belirler, örneğin köşe evler dediğimiz evler onlarla başlar. Halbuki zamana dayalı evler olan tüm burç ve eşit ev sisteminde köşe evler MC ve IC'den başlamaz. Haliyle zamanla tüm dünyada astrologlar zamanı ve mekanı kapsayan ev sistemlerine geçtiler.

Zamanı ve mekanı kapsamak ne demektir? Dünyayı kabuğunu dilimlediğiniz bir portakal olarak düşünün. Bu dilimlerde kutuplara yaklaştıkça dar, ekvatora doğru ise daha kalınlaşan bir model görürsünüz. Aslında bir ev sisteminden beklenen şey de tam olarak budur. Diyelim ki kutuplarda doğdunuz. Ekvatora daha yakın doğmuş birisine göre bazı evleriniz çok dar, bazı evleriniz ise çok geniş olacaktır. Ve siz kutuplar gibi sıradışı yaşam koşulları olan bir yerde doğduğunuz için astrolojik haritanız bu sıradışılığı da astroloğa çok daha rahat anlatacaktır. Çünkü astrolojide şöyle denir: "Astroloji zaman ve mekana dayanan bir sistemdir." Mekansal konumu baz almayan bir astroloji özellikle zamansal ilerletimlerde yani gelecek tahminlerinde hayli yavan kalabilir. Fakat tabi aynı durum natal haritalar için de geçerli.

Astroloji Akademisi'nde Alcabitius ev sistemini tercih ediyoruz. Çünkü diğer astrologların kendi sistemleri için düşündüğü gibi ben de bu ev sisteminin daha iyi matematiği gelene kadar en doğrusu olduğunu düşünüyorum. 27 yıllık astroloji deneyimine sahibim ve bir şüpheciyim. 27 yılımın da büyük kısmı danışmanlık, eğitim vermekle değil, astroloji konusunda araştırma yapmakla geçti. Haliyle, aynı diğer astrologlar gibi kendi deneyimlerime güvenmekte bir beis görmüyorum ben de.

 

 

ZAMAN İKİZLERİNDE MEKAN FARKI ÖRNEĞİ

 

Aşağıdaki iki harita göksel açıdan "hemen hemen aynı anlarda", fakat "farklı" mekanlarda doğmuş, elimdeki zaman ikizi çiftlerinden birisine aittir.

 

 

Yukarıdaki iki harita iki ayrı kişiye aittir ve tüm burç yada eşit ev sisteminde aynı ASC mevzubahis olduğundan evsel açıdan değişen bir şey olmayacaktır. Meselâ böyle bir örnekte iki kişinin de 4. ev (iç dünya diyelim) yorumu aynı olacaktır. Fakat hem zamana hem de mekana dayanan bir ev sisteminde yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi evsel genişlikler değişir, ev yöneticileri değişir.

Mekanla ilgili değişimlere iyi örneklerden birisidir. Bu arada yukarıdaki harita sahipleri hakkında yazılmış olan makaleyi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Devrim Dölen

 

Not: Bu yazı ilk defa 28 Temmuz 2014'te yayınlandı.

 

Devrim Dölen

3 Mart 1977 İstanbul doğumludur. Amerika’da ve Türkiye’de faliyet gösteren çeşitli astroloji ve istatistik gruplarıyla birlikte, profesyonelliğe adım atmadan 24 yılını astroloji araştırmalarına verdi. 1999 yılından itibaren bunların bazılarını hakemli dergilerde (Bilim Tarihi), bazılarını da internet aracılığıyla paylaştı. İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde Türkiye’de ilk defa YÖK onaylı astroloji eğitmenliği yapmıştır. 2001 yılında ücretsiz astroloji kursu veren Türkiye’deki ilk Türkçe topluluklardan Astroloji ve Astro-Gunluk gruplarının da moderatörlerindendi. 2011 yılında ise Zodyak Astroloji Yayınevini ve bugün bir çok astrolog yetiştirmiş olan Astroloji Akademisi’ni, 2015 yılında ise astrolojimarket.com sitesini kurmuştur ve aynı yıl Astroloji Derneği'nin kurulmasına öncülük etmiştir. 2016 yılında ise Zodyak Astroloji Dergisi'ni çıkartmaya başlamıştır. Integritas tekniğinin yaratıcısıdır. Karate'de siyah kemer sahibidir. Astrolojik tablolar, tasarımlar ve diorama yapmayı, doğayı, ekoköyleri, dalmayı, aramayı, yanılmayı ve tekrar aramayı yaşam tarzı haline getirmiştir… Şimdiye kadar çıkmış olan yayınları: Astroloji Eğitimi 2 Astroloji Eğitimi 1 Arap Noktaları & Astrolojide Gösterge Denklemleri 2022 Gökyüzü Takvimi 2021 Gökyüzü Takvimi 2020 Gökyüzü Takvimi 2019 Gökyüzü Takvimi 2018 Gökyüzü Takvimi Zodyak Astroloji Dergisi Uranian Astroloji & Kozmobiyoloji Asteroid Sözlüğü (Program) Bitkiler: Astroloji & Mitoloji Temel Seviye 1: Gezegenler & Elementler Temel Seviye 2: Burçlar Temel Seviye 3: Evler Temel Seviye 4: Açılar 2015 Gökyüzü Takvimi

Bir Yorum Yapın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
3 Yılı Kapsayan Gökyüzü Takvimi Çıktı!İncelemek ve Satın Almak İçin Tıklayın