JRR Tolkien ve Kitapları üzerine
Sizlerle sevdiğim bir yazar ve onun kitaplarının astrolojik analizi üzerine kısa bir inceleme yapacağım. Hepimizin bildiği Yüzüklerin efendisi ve Hobbit’in yazarı olan JRR Tolkien’in 20 den fazla eseri bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı ise ölümünden sonra yayınlanmıştır. Kendisi esasen yazar, şair, filolog ve profesör ünvanlı akademisyendir.
Tolkien’in haritasının tepe noktasını İkizler burcu kesmektedir. Hepimizin bildiği üzere çok iyi yazarlar ve edebiyatçılar haritalarında ikizler etkisi taşır. Okula ilk başladığı yıllarda yabancı dillere karşı olan yeteneği hocaları tarafından kısa sürede keşfedilmiştir. Öyle ki kendisi yüzüklerin efendisi kitabını yazarken ‘Elf dili’ adı verilen özel bir alfabe bile tasarlamıştır. Tolkien’in Merkür'ü ise Oğlak burcunda ters hareketlidir ve yaratıcılıkla ilgili 5. evinde, Balıktaki Ay'la irtibat halindedir (varolmayan bir geçmişi -Ay Balık- irade kullanarak -sekstil- yeniden yapılandırmak -gerileyen Oğlak Merkür-).
Tolkien'in Güneş'i de Oğlak burcunda yerleşim göstermektedir. Kendisi uzun yıllar akademide çalışmış ve pek çok kez hayatında bizzat yaşamış olduğu olayları bilimkurgu-fantastik roman türünde hikayelere çevirmiştir. Oğlak, toprak grubuna mensup olduğu için ayakları yere basan, realiteye önem veren bir burçtur. Peki nasıl oluyor da böyle realist bir burçtan devasa bir hayal dünyası ortaya çıkıyor? Bunun için haritanın geri kalanına da bakmamız gerekiyor:
Tolkien’in Venüs’ü Kovada yer almaktadır. Ay'ı ıse 0 derece Balık burcunda yer alıyor. Üzerinde Kova burcu enerjisi taşıyan Ay ve Venüs yazı dili ve üslup olarak bilimkurgu-fantastik edebiyat cinsini seçmesinin nedenini de açıkça işaret ediyor. Venüs'ü Kova olan kimseler özellikle bilimkurgu-uzay-geçmiş ve gelecek arasında zamanın ötesinde fıkır sahibi olarak bağlantı kurabilen kimselerdir. Jüpiter de Balıkta konumlanmış ve Tolkien’in Mars'ına destek vermiştir. Şahsi gözlemim, başarılı tasarımcıların ve yazarların haritalarında toprak, hava ve su elementinin fazla olduğudur. Su yaratıcılık-Hava zeka ve ifade-Toprak ise soyut kavramları gerçeğe dönüştürmek için gerekli olandır.
Tolkien genç yaşlarda Afrika ve İngiltere arasında gidip gelmiş, sonunda ailesiyle beraber İngiltere de kalmıştır. Hayallerinde sürekli ziyaret ettiği Hobbit köyü ise Sarehole köyüdür.
Çocukluktan delikanlılık yıllarına geçerken Tolkien; oturdukları Birmingham kentinde kendisini etkileyen iki büyük yapı vardı. 29 metrelik Perrott's Folly kulesi o yıllara göre olağanüstü büyüklüğü ile Tolkien’in beynine kazınmıştı. 1758 yılında John Perrott tarafından yapılan bu kule tuhaf mimarisi ile "Perrott'un divaneliği" ismini almıştı. Hemen bu kulenin yanında ise bir başka kule vardı. Ve bu iki kule daha sonra yazacağı Yüzüklerin Efendisi için esin kaynağı oldu.
Mars'ı Akrep burcunda yerleşim gösteren Tolkien, özel hayatında da ya hep ya hiç diyen bir yapıya sahiptir. Haritasında akrep vurgusu taşıyan kimseler tutkulu ve sevdikleri kişiye karar verdiklerinde ondan kolay kolay vazgeçmeyen kimselerdir.
Tolkien 16 yaşındayken hayattaki tek gerçek aşkı olan Edith ile tanışır. Fakat Peder Morgan iki gencin görüşmelerini yasaklar. 1911 yılında Tolkien klasik diller eğitimi almak için Exeter Koleji'ne gider ve 21 yaşını doldurduğunda hiçbir zaman unutamadığı Edith'i bulur. (Söylenir ki Edith ormanda dolaştıkları bir gün onun için dans etmiş ve bu dans genç Tolkien'i çok etkilemiştir). Gençler 22 Mart 1916'da evlenirler.
Bu arada I. Dünya Savaşı başlamıştır. Kısa bir süre sonra Tolkien de orduya katıldı ve Fransa cephesinde savaştı. İki yakın dostunu bu savaşta kaybeden Tolkien çok yakınında patlayan bir bomba yüzünden İngiltere'ye geri döner. Fakat savaş bu genç insan üzerinde unutulmaz etkiler bırakmıştır. Savaş bittikten sonra 1945 yılında Oxford'da profesör olmasına kadar geçen zaman içerisinde 4 çocuk sahibi olur. Bu süre içerisinde devasa hayal dünyası Orta Dünya'yı oluşturmaya devam eder. 1937 yılında Hobbit'i yayımlar. Roman hem olumlu hem de olumsuz tepkiler alır. Bazıları, Oxford'da profesör olan Tolkien'den nasıl olup da bir masal kitabı çıktığını soruyordu. Ama olumsuz eleştiriler bir işe yaramadı ve Hobbit kısa zamanda popüler oldu.
Yazmış olduğu hikaye kitabı Hobbit, aslında, Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıcıdır. Orta Dünya ilk kez bu kitapta okuyucuların karşısına çıkar. Bundan sonra Tolkien Yüzüklerin Efendisi (The Lord Of The Rings) için çalışmaya başlar.
Burada yine dikkat edilecek nokta Mars'ın iletişim alanını işaret eden 3. evde konumlanmış olmasıdır. Tolkien pek çok kısa öykü yazmıştır, ancak belirli bir kısmını kitap haline getirebilmiştir. Mars geçmişten getirilen karmaları işaret eden Güney Ay Düğümü ile kavuşum halindedir. Aslında bilinçli tercihlerini gösteren kuzey ay düğümü yüksek eğitim-öğretim alanını işaret eden 9. Ev içerisindedir. Bu durumda Tolkien’in görevi geçmişte yanında beraberinde getirmiş olduğu yüzeysel ve çok yönlü bilgiyi derinlemesine işleyebilmek ve felsefi-akademik düzeyde çalışabilmektir. Zira bugün onun yaratmış olduğu orta dünya kavramı başlı başına kendi felsefesi ve gerçekliği olan bir evrendir.
29 Kasım 1971'de karısı Edith vefat eder. Tolkien bunun üzerine sadece iki yıl yaşayabilir ve 2 Eylül 1973'te Kraliçe'den krallığın en önemli nişanlarından biri olan Commander of the Order of the British Empire (CBE) ünvanını almasından kısa bir süre sonra 81 yaşında İngiltere'nin Bournemouth şehrinde ölür.
Tolkien’in eserleri bugün pek çok kişi tarafından sevilerek okunmakta; hikayeleri ise sinemaya uyarlanmaktadır. Kişisel bir not olarak yaratmış olduğu karakterlerle belki de bana en çok ilham veren yazardır.
Astrolog Zeynep HANSOY