Kendini Geliştirmek Özden Ayrılmak mı?
Hataları anlamak veya kendini geliştirmek özden ayrılmak değildir.
Al-Ghazali demiş ki: "Cevizin kabuğunu kırıp özüne inemeyen, cevizin hepsini kabuk sanır (Satürn'ü İkizler burcunda)." İşte o cevizi örten kabuk, gelişkin olmayan hatalar, yarı pişmiş felsefeler ve aslında özle ilgili olan, doğru söylenmeyen sözlerdir.
"Öz sözü idare edecekken, söz özü idare eder." demiş bir başka İkizler Satürn Francis Bacon.
Bazı ruhların haritasında Satürn'ü yorumlarken zorluklardan, engellerden filan bahsederiz, zira karakterde yok gibidir o. Bazı ruhların haritasında ise gelişkinlikten.
Her birimiz gerek uzun vadede evrim, gerekse de kısa vadede belli bir kişisel ve uygarlık gelişkinliği içindeyiz.
Üstten bir bakışla, geçmişte gayet normal sayılan köleliğe ve hayvan istismarına günümüzde ses çıkarıyoruz, dışarıya çıktığımız anda toplumsal gelişkinliğin bir başka göstergesi olarak (toplu olarak ürettiğimiz yasal cezaların caydırıcılığı) birisinin kafamıza baltayı indirmesi olasılığı geçmişe nazaran daha az.
Kişisel bazda ve daha kısa vadede ise oyuncak bir arabayı sürmek gibi basit eğlencelerden daha komplike eğlence şekillerine geçiş yapıyoruz.
Farkındalık, kendini tanımak gibi kavramlar astrolojide Güneş'le ifade bulur. Kendini geliştirmek ise ödüller yoluyla Jüpiter ve cezalar yoluyla da Satürn'dür. Satürn ek olarak bilgeliğin son sınırını oluşturur. Babil astrolojisinde Satürn genellikle "Güneş'in yıldızı" veya "Güneş'e giden yol" olarak adlandırılır. İki gök cismine de "gerçek ve adaletin yıldızı" ismi verilmiştir. Kimlikleri o kadar iç içe geçmiştir ki, Güneş ile ilişkilendirilen işaretler Satürn'ün gökteki hareketlerini tanımlamak için bile kullanılabilir (Gavin).
Uranüs'ün ve Satürn'ün çocuklarını yemesi ise mitolojiden anlayan için hiç de kötü bir olayı anlatmaz. Babadan, genetik mirastan kopuşun, mitik ve felsefî bir destanıdır o anlayana, sadece Yunan mitolojisinde de yoktur.