Lyrid Meteor Yağmuru 16 – 26 Nisan’da
Her yıl 16 – 26 Nisan arası gözlemlenebilen Lyrid meteor yağmurunun zirvesi her yıl 22 Nisan’a denk gelir.
Çok eski zamanlardan beri bilinen ve kayıt edilmiş meteor yağurlarından birisidir. M.Ö. 687’de Zuo Zhuan’da (MÖ 722’den 468’e kadar Çin tarihini anlatan metin) bu meteor yağmuru nedeniyle sabit yıldızların görünmez hale geldiği yazılmıştır.
Lyra Takımyıldızı
Lyrid meteor yağmuru, gökyüzünde Lyra takımyıldızı tarafında görülür. Vega yıldızına yakındır (Üstte solda. Sağ tarafta görülen Hercules’dür.)
Lyra genellikle yıldız haritalarında akbaba veya lir taşıyan bir kartal olarak temsil edilirdi (Düşen Akbaba veya Düşen Kartal olarak da adlandırılırlar*).
Aborjinler için bir hayvan tanrısıydı ve ilginç bir şekilde İnkalar da bu takımyıldızını hayvanları izleyen bir tanrı (Urcuchillay. Lama şeklinde) olarak görmüşlerdir.
Helenistik dönemde sadece lir olmuştur. Lyra, Kepler Misyonu‘nun görüş alanı içerisinde olduğu için çoğu takımyıldızdan çok daha fazla sayıda bilinen exoplanet içerir.
OĞLAK BURCUNDA METEOR YAĞMURU
Meteor yağmurunun merkez noktası hesaplamama göre Oğlak burcunun 2. derecesine denk geliyor.
Meteorlar aslında Thatcher (C/1861 G1) Kuyrukluyıldızı Enkazı
Bizim meteor yağmuru olarak gözlemlediğimiz gökyüzü fenomenleri, esasında kuyrukluyıldızların kalıntılarıdır. Zaman zaman yörüngemiz bu kalıntılarla kesişir ve böylece göksel bir şölen sunar.
Saatte Ortalama 20 Meteor
Her yıl gökyüzü açık olduğunda saatte ortalama 20 meteor görmek mümkün. 1803 Rekoru 2012 yılında saatte 37 gözlemlenen meteora çıkan Lyrid yağmuru, kayıtlara göre 1982 yılında saatte 90 adet gözlemlenmiş ve rekoru ise 1803 yılında kırmıştır. Boğa burcunun ilk derecelerinde gerçekleşen Yeniay bu noktaya o tarihte 120 derece yapıyordu.
*https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/697588/lyrid-meteor-shower-2018-space-shooting-stars-when-where-location-how-to-see
**https://books.google.com/books?id=Nlc3DAAAQBAJ