Venüs Koç Burcunda
Venüs tarih boyunca erotizm, zevkler, arzular, realizm, kıskançlık, savaş ve her türden ilişki ile (dostluk, açık düşmanlık, aşk ilişkisi, partnerlik vs. her türden ilişki) ilgilidir ve anlamları günümüze çok deforme olmadan ulaşmıştır (belki biraz onun savaşla veya realizmle olan ilintisi es geçiliyor evet).
Venüs Boğa ve Terazi burcunu yönetiyor. 1. yy. astroloğu Dorotheus‘a göre Venüs bir gece gezegeni olduğundan, esasında geceye ait Boğa burcunu yönetmeyi tercih eder. Bkz.: Boğa Burcu
İnsan türünün sevdiği tüm şeyler (yukarıdaki linke göz attıysanız) geçmişte güvenli (Boğa) bulduğu şeylerdir. Belli kimyasalları kötü olarak algılamaya başladık (çürüyen yumurta = sülfirik asit gibi). Bu durum türden türe değişir (Boğa burcunun yücelimi türleri, DNA ve RNA ile evrimi yöneten Ay). İnsana tiksinti veren bir şey başka bir tür için (Aysal fark) gayet güvenli ve çekici olabilir.
Düşünün: Boğa sembolü bankalara gidiyorsunuz ve tüm paranızı buraya teslim ediyorsunuz. Hatta imzaladığınız kağıtları çoğu zaman okumuyorsunuz bile. Bankanın paranızı alıp kaçacağından veya hesabınızda yanlış göstereceğinden şüphelenmiyorsunuz genelde. Evde tutmak veya birisine teslim etmek daha güvensiz geliyor. (Bu arada bankacıların genellikle güzel veya yakışıklı olmaları sadece benim mi dikkatimi çekiyor?) Bkz.: Anahtar Sembolizmi
Manzara resimlerini hep severiz, çünkü ağaçlar geçmiş atalarımız için güvenlik demekti, dağlar suyun garantisini veriyordu ve su demek; çevrede canlı çokluğunu da (besin) teminat altına alıyordu. Bugün insan türünün güvenli bulmayacağı bir resmi çizdiğimde bunun alıcısı çok nadir olacaktır. Bir çok karaca ve ceylan resmi satabilirim ama bir sırtlan resmini belki, nadir alıcılara. Bkz.: Neden Herkes Manzara Resimlerini Sever?
İşte bu nadir alıcılar büyük ihtimalle Venüs Koç olacaklar. Çünkü Venüs Koç burcunda sürgündedir (zararda değil, yanlış terim, ayrıca sığ da). Sürgün demek, adı üstünde: Olması gerektiği yerde değil. Aynı kelimedeki gibi; doğduğu topraklardan uzakta olmak. Mesela erkekler arasındaki bir kadın veya kadınlar arasındaki bir erkek. Bir ilişkide size güven vermez çünkü yeniliği veya özgürlüğü (Koç) sever, diplomatik değildir, bir ilişkiyi sürdürebilecek tavizlere veya samimiyetsizliğe, sosyal becerilere çok sahip olmayabilir, sevdiği şey Koç’un anlamı olan özgürlük olduğundan boğucu ilişkilerden kaçacaktır ve körü körüne geleneksel değildir. Venüs gibi makyajlı değildir (sürekli erkekler arasındaki bir dişi seks sembolünden veya kadınlar arasındaki eril bir seks sembolünden bahsetmiyorsak); iş önlüğünü giyiverir. Üstünün kirlenmesine aldırmaz. Savaş (Koç) sanatlarını (Venüs) sevebilir ve cinsel konularda (Venüs) özgür ve yenilikçi (Koç) olabilir.
Meselâ ünlü Venüs Koç Fransız ressam Renoir, empresyonizmin (izlenimcilik; geçmişin kalıp ve biçimlerini reddetmek, realizmin yerine kişide bıraktığı izlenime odaklanmak) en önemli temsilcilerinden biriydi ve daha sonra da kendine has bir tarz oluşturmuştu. Venüs Koç Michelangelo‘nun da özgür düşünmenin ve avangard estetiğin kişileşmiş hali olduğu kabul edilmektedir.
Koç burcu ilk burç. Deneyimsizliği, ilkelliği ve açıklığı sembolize ediyor: Mağara adamı veya kadını. Bir bebeği düşünün, ağlıyor, çığlık atıyor; bana mama ver, altımı temizle. Gayet açık, dürüst, patavatsız. Neşeli de (Çünkü Dünyadan haberi yok) İlk 6 burç oldukça kişisel. İşler bu şekilde yürüyor. Sonra ilk yabancılarla karşılaştığımız Venüs’ün yönettiği Terazi burcuna geliyoruz. Daha şık giyinmeyi, insanların hoşuna gidecek faliyetleri (makyaj yapmak, güzel görünmek vs.) öğreniyoruz.
Haritamızdaki Terazi sayesinde mağara insanı çatal bıçak kullanmayı öğrenip altına don giyiyor, sonra da arkadaşını kaybetmemek için “Giydiğin atlet çok güzel (nasıl yalan) sana yakışmış, ama takım elbise daha çok yakışıyor.” diyor. Uygarlaşmak için Terazi ihtiyacı var ama Venüs Koç pek de öyle değil. Tabiki Venüs prensibi kaybolmamış ama arkadaşlarına kırılsalar da gerçeği söylemeyi, sevgililerine kendilerini boğmamalarını söylüyorlar. Bir aşırılık durumunda ise durum patavatsızlığa geliyor, bencillik fırtınalarında gemiler batıyor, herkesi kendinden uzaklaştıran biri (aşırı bireysellik) veya herkesin kendisinden uzaklaştığı biri (Dispozitör Mars nerede veya sekstil var mı oraya bakın hangisi diye). Veya bir ressam sürekli yenilik yenilik peşinde heba oluveriyor çünkü yaratıcı değil veya bir yerlerde sadece yenilik olsun diye yanlış bir şeye takılıvermiş.
Ara not: Venüs Babil astrolojisinde Aslan burcunda da yücelimdeydi, bugün 5. evin hakimidir. Çünkü tüm gücü elinde tutar (alt versiyon arzuların kölesi olmak veya üst versiyon kendinin farkına varmak). Balık yücelimi ise -Terazide biraz ehlileştikten sonra zira Terazi ile Balık antiscia, bir nevî zorunlu hizmet- tüm insan topluluklarının biraraya gelmesidir; kolektiflik, anonimlik, homojenize kavramlar. Mesela marketten peynir aldınız, kim yaptı o peyniri? Cevap yok. Çileğin tadını biliyorsunuz, tarif edin, o da yok. İşte hep Balık bunlar.
Normalde pilav yemeyi severiz (özellikle papazlar) çünkü daha önce yedik, bizi öldürmedi, hasta etmedi ve bu yüzden tadı güzel geliyor ama Venüs Koç burcundayken bir de Japonların fugu’sunu (zehri alınmasına rağmen riskli bir balık yemeği) denemek çekici gelecektir. Evet balıkların sembolü de Venüs olmuş binlerce yıldır ve Japonya’nın da Venüs’ü Koç burcunda. Ve bu Balık yemeğini hazırlamak maharet istiyor (Koç: Başak antiscia. Deneye deneye ustalaşsın bir zahmet).
Ara not: Bazı insanlar neden genelin sevmediği tadları sever? Venüs’e bakın; ayrıksı bir Venüs göreceksiniz. İnsan eti yemeyi seven Jeffrey Dahmer’ın Venüs’ü Boğa burcundaydı. Tam bir gurme. Hemen insan eti lezzetli sanıp heyecanlanmayın, bakın derken sığ yorum yapmayını vurgulamak istiyorum. Adamın Venüs’ü 8. evde (tabu) ve Uranüs’le (bi değişik) kare açıda vs. (Enginar sevenlerin de benzer Venüs’leri olduğunu düşünüyorum.)
Yeri gelmişken Başak burcu parça parça şeyler sembolize eder, vurursunuz, kesersiniz (Koç) ve parçalanır. Binlerce yıldır bağırsaklarımızda yaşayan bakteriler (ikisi de Başak sembolü) bize enerji sağlamak için (Koç) besinleri parçalıyor (Başak). En son kronik enerjisizliğin sebebi olarak bağırsak bakterileri bulunmuştu. Alerji de bir Başak-Koç hastalığıdır. Mars bağışıklık sistemi ve saldırmaması gereken şeylere saldırıyor. Bakterilere maruz kalamayan bebekler alerjiye yakalanabiliyor, Ay’ın koruyucusu (doryphoros) Mars, böylece tanıma şansı kendisine verilmediği için her şeye saldırıyor. Probiyotik (Başak) verilen hastalarda alerjinin gerilemesiyle ilgili araştırmalar Pubmed sitesini süslüyor.
Haliyle Venüs Koç burcundan geçerken gurme hislerinize de çok güvenmeyin. Bakterilerinize (vücuttaki 2. beyin malum) iyi bakın, onlar mı misafir, biz mi belli değil zaten ama sayıca bizden daha çok oldukları kesin. Üstelik parlamenter sistemimizde kararnamalere, yasalara filan da ihtiyaçları yok.
Ve tüm bunlar nedeniyle hissettiğiniz arzuların kendinize mi ait olduğundan emin olmaya çabalayın çünkü gerçekte size ait olmayabilirler. Kendinizin farkına varmaya realizmden başlayın, daha reel dünyayı anlayamamış biri arkaplanı (Balık) anlamaya geçemez, ancak yanılır, yanıldığının farkına bile varamaz. Boğa burcu Aslan burcuna (kişisel farkındalık, güç bkz: Haritanızdaki Aslan Burcu ve Yöneticisi Güneş) yansıyor (antiscia). Bkz konuyla ilgili çok basit bir örnek: Mum Sembolizmi
Venüs Boğa’yı yönetiyor Balık’ta yüceliyor: Önce Boğayı iyi anla sonra yücelirsin, nirvanaya ulaşırsın, en önemlisi peyniri kim yaptı bilirsin vs.. Düşün kadın yaşam anahtarını (Ankh) elinde tutmuş, daha ne yapsın?