Asaletler Öğretisi Eğitimi
Modern astrolojik sistemde dikkate alınmayan Asaletler Öğretisi, klasik astrolojinin temel konularından birisini oluşturur. Yönetenler ve yönetilenler, farklı anlamlar içerenler vardır. Asaletler öğretisinde ilk başlarda “anlamlar” vardı. Astrologlar zaman geçtikçe bu anlamları kaybetti ve her biri zamanla yorum yapma hevesiyle kaçınılmaz da olsa deformasyona uğradı. Orta çağ koşulları ve matematik ilgisiyle birlikte, herşeyi sayısallaştırma merakı astrolojiye de yansıdı ve Orta çağda puanlama sistemleri geldi. Hem de çeşit çeşit ve farklı farklı (William Lily’nin, Papus’un vb. birbirlerinden farklı hesaplama yöntemleri, almuten/almutem gibi). Kısa bir tarihçeyi Astroloji Eğitimi 1 kitabında anlatmıştım.
İyi ve kötü pozisyonlar var mı? Buna cevap koskoca bir hayır. Zararda veya düşüşte, harika konumda vb. bir gök cismi yoktur. Bu konudaki birçok safsata, çoğu zaman görüldüğü gibi yanlış çeviri silsilesinden kaynaklanmaktadır. 1992 yılından bu yana süren astroloji geçmişimde defalarca bu sayısallaştırma işinin veya güçlü/güçsüz söylemlerinin çalışmadığını deneyimledim. Bana doğru bir tespit veremediler. Yıllar boyunca astrologların güçlü-güçsüz diyerek hatalı tahminler yaptıklarını gördüm. Sadece ben değil, birçok astrolog da buna dahil. Önce kullandılar. Yanıldıklarını anlayıp vazgeçtiler. Sonra başka bir tablo/yöntem buldular, kullandılar ve yine vazgeçtiler. Bazıları halen bu kısır döngüde. Kabul etmek gerekiyor: Çalışmıyorlar ve astroloğu yanıltıyorlar.
Kaldı ki bunu sadece deneyim değil, istatistikler de kanıtlıyor. Sayısız örneklerden bir tanesini Instagram’da paylaşmıştım. Link: https://www.instagram.com/p/CZHwAJQrEPd/ Bu sayfada yer alan tablo, Zodyak Astroloji Dergisi’nin 21. sayısında yayınladığım,
bilim insanlarında görülen pozisyonların sayıları (127 bilim insanı). Yayınladığım birçok ölçümden sonuncusu. Tabloda yer alan ve en çok puanı toplayan Mars Terazi pozisyonu, bugün “güçlü-güçsüz” safsatasını kullanan bir astrolog için acı ve hüzün vericidir, açıklanamaz
durumdadır. Yine aynı astrolog, Merkür’ün Başak burcundaki “güçlü” gördüğü pozisyonun da en az görülen pozisyonlardan biri olmasını açıklayamaz.
Fakat siz; şimdiye kadar gördüğünüz gök cismi ve burç bilginizle rahatça açıklayabilirsiniz. Bilim insanları, bilim (Terazi) yapıyor (Mars). Merkür ise Başak burcunda küçük hesaplarla ilgileniyor, bilimin ana teması olan büyük resme pek bakmıyor. Asaletler öğretisiyle ilgili bu seminerde, Domicile (Merkür Başak burcunda bu durumda) ve exile (Mars Terazi burcunda bu durumda) kavramlarını öğrendiğinizde bu iki pozisyonun çok daha fazla şey anlattığını da görecek ve astrolojinin muazzam anlam-bilimine hayranlık duyacaksınız.
Bu, istatistiklerimden yalnızca birisi. 2003 yılından beri bu ve bunun gibi birçok araştırma yapıp bazılarını paylaşıyorum. Artık birçok noktada neye göre konuştuğumu biliyorsunuz. Bu istatistikleri diğer Zodyak’larda da denediğimi söylemem gerek yoktur sanırım. Hangi
Zodyak’ı kullandığım da malum zaten. Her şeyi sayısallaştırma işi doğru olsaydı bu basitlik en başta benim hoşuma giderdi. Üstelik sadece dört işlem ve % 50 tahmin şansı var. Şahane bir çekiciliği var. “Üzgünüm, incelikli bir porselen dükkanına bir filin üstünde giremezsiniz.” diyor sistem..
Bununla birlikte, Helenistik astrologlar da asaletler hakkında benzer görüşe sahipti. Ptolemy ve Vettius Valens gibi eski astrologlara göre, yöneticilik, yücelim yöneticiliği, üçleme yöneticiliği ve sınır yöneticilikleri, etki açısından eşit güçteydi.
Şimdi zaman içinde kaybolmuş, çalıştığını açıkça gördüğüm “anlamları” işte bu seminerde 100’ü aşkın harita ile birlikte, 12 hafta boyunca 20 küsür asaleti irdeleyeceğiz. Ek olarak, benim de Asaletler Öğretisi’ne kattığım birkaç teknik de seminerde yer alacak.
1 Şubat 2023, saat 17:30’da online başlıyoruz.
Bilgi ve kayıt için darlayabileceğiniz kişi: Tolga Mustafa Gürbak: 0532 511 50 51
Asaletler Öğretisi için çektiğim örnek bir video: